Voorbereiden op een casting

Een casting blijft altijd super spannend, of je het nu voor de eerste keer doet of voor de drieëntachtigste keer. Van de zenuwen die door je lichaam jagen terwijl je heen en weer draalt in de wachtruimte tot aan het moment suprême wanneer het cameralampje brandt en jij je cue krijgt om je scène te doen. Zenuwen zullen er altijd zijn, en die zijn ook gezond. Maar je kunt wel leren er beter mee om te gaan. Hoe? Door goed voorbereid te zijn. Alles draait om goede voorbereiding – zodat je niet voor verassingen komt te staan en spontaan je leeftijd vergeet tijdens het voorstelpraatje.

1. Leer je teksten!
Ken je tekst van binnen en van buiten. Ook al hoef je maar één rol te leren, zorg dat je beide rollen kent. Dit zal je helpen in het spelen, ook als bijvoorbeeld je tegenspeler zijn tekst kwijt raakt. Als je weet wat erna komt, kan je de scène gelijk oppakken zonder te onderbreken.

2. Leer meer dan alleen je teksten
Weet waar de scène over gaat. Wat is de kern van de tekst? Wat wil je personage? Wat wil je tegenspeler? Als je begrijpt wat je zegt zal de tekst vanzelf geloofwaardiger je mond uit komen.

3. Practice makes perfect!
Oefen je tekst op verschillende manieren. Probeer te spelen vanuit verschillende emoties. Het is verraderlijk om je vast te houden aan één manier, ook al voelt dit voor jou als de enige juiste manier. Daar prikt de castingdirector namelijk gelijk doorheen. Als je van te voren de scène op meerdere manieren hebt gespeeld zal het gemakkelijker voor je zijn om regieaanwijzingen op te pakken die de castingdirector tijdens de casting geeft.

4. Wees op tijd!
Een kwartiertje van te voren aanwezig zijn is netjes. Zo kun je rustig nog even tot jezelf komen en wat water drinken voordat je naar binnen mag. Als je precies op de tijd van je casting binnenkomt en meteen auditie moet doen is de kans groot dat je nog helemaal niet gefocust bent, wat nadelig is voor je auditie. Te laat komen is natuurlijk helemaal een doodzonde, dit moet je absoluut vermijden.

5. Leer meer dan je teksten en de scène! 
Heb een voorstelpraatje klaar. Voorafgaand aan de scène word je altijd gevraagd jezelf in de camera voor te stellen. Meestal wordt er gevraagd naar je naam, leeftijd, woonplaats, ervaring en eventueel hobby’s. Het is fijn voor jezelf als je weet wat je wilt zeggen zodat je niet plotseling staat te stotteren voor de camera, en vergeet te zeggen dat je ook nog in die ene populaire tv-serie een belangrijk bijrolletje hebt gehad. Toch best essentieel. Maak je praatje niet te lang en vertel alleen de relevante dingen. Dit voorstelpraatje is jouw visitekaartje. De regisseur ziet in dit filmpje hoe jij bent. Door een duidelijk verhaal klaar te hebben, en dit met energie te brengen, laat je zonder twijfel een goede eerste indruk achter.

Klaar voor de casting? Lees hier 3 tips zodat je gaat shinen op het moment suprême!