Freddy Tratlehner (geboren 18 april 1983) is multi-disciplinair kunstenaar en muzikant.

Freddy (ook wel bekend als Vjeze Fur) zat op de Rietveld Academie in Amsterdam waar hij studeerde aan de afdeling van de beeldende kunst. Met de muziekformatie de – Jeugd van Tegenwoordig – bracht hij het nummer ‘Watskeburt?!’ uit. Het nummer werd de zomerhit van 2005 en behaalde de nummer één positie in de Nederlandse lijsten.

Na een jaar er tussenuit geweest te zijn om aan het album ‘De Machine’ te werken studeerde Freddy in 2007 af aan de kunstacademie. ‘De Machine’ kreeg lovende kritieken en vanaf dat moment is De Jeugd Van Tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap.

Freddy’s interesses liggen in de beeldende kunst, muziek, mode en koken. Bij alle elementen staat het creëren centraal. Hij heeft een aantal kunstinstallaties en grafische opdrachten voor o.a. Diesel gedaan. Samen met de Jeugd van Tegenwoordig heeft hij meerdere samenwerkingen met kledingmerken gedaan en heeft hij een aantal freelance interviews voor de Vogue gedaan. Daarnaast heeft Freddy meerdere malen tour outfits voor De Jeugd Van Tegenwoordig ontworpen.

Freddy heeft meegedaan aan meerdere kunstexposities in gerenommeerde galeries, en in zijn eigen studio in Amsterdam maakt hij beeldende kunst.

Ook Freddy was in 2014 te zien als deelnemer aan het programma Expeditie Robinson, waar hij het tot de halve finale heeft geschopt. Tijdens Expeditie Robinson kreeg Nederland te zien hoe inventief Freddy voedsel wist te vinden.

De passie voor eten heeft hij van huis uit meegekregen, zijn vader is chefkok geweest. Freddy houdt ervan om te koken en te eten. Op zijn Instagram maakt hij regelmatig in eigen stijl hilarische kookvideo’s genaamd ‘Lekker Fred.’

In 2018 werd Freddy genomineerd als Best Geklede Man van Nederland!

 

Interesse in Freddy? Mail naar Iris Blom: iris@amillionfaces.nl