Freddy Tratlehner (geboren 18-04-1983) is multi-disciplinair kunstenaar en muzikant.

Freddy zat op de Rietveld Academie in Amsterdam waar hij studeerde aan de afdeling van de beeldende kunst. Met de muziek-formatie de Jeugd van Tegenwoordig bracht hij het nummer ‘Watskeburt?!’ uit. Het nummer wat het jaar ervoor was opgenomen zonder enige intentie om dit uit te brengen werd de zomerhit van 2005, en behaalde uiteindelijk de nummer 1 positie. Het viertal trad dat jaar overal op en hun debuut album ‘Parels voor de zwijnen’ luidde een tijdperk van hits in.

Na een jaar er tussenuit geweest te zijn om aan het album ‘De Machine’ te werken studeerde Freddy in 2007 af aan de kunstacademie. ‘De Machine’ kreeg lovende kritieken en vanaf dat moment is de Jeugd van Tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse muzieklandschap, zijn zij een van de grootste Nederlandse acts en te zien op alle grote poppodia en festivals in Nederland en België. Met de Jeugd van Tegenwoordig behaalde hij alle grote popprijzen oa. een MTV Award, MOBO Award, Gouden Harp, meerdere Edisons, en de Popprijs. Ook zijn er veel gouden en platina platen en noteringen in de top 2000 allertijden. Ondertussen was hij ook nog columnist bij het Parool.

Freddy’s interesses liggen in de beeldende kunst, muziek, mode en koken. Bij alle elementen staat het creëren centraal. Hij heeft een aantal kunstinstallaties en grafische opdrachten voor oa. Diesel gedaan. Verder heeft hij een aantal freelance interviews voor de Vogue gedaan. Ook heeft hij met de Jeugd van Tegenwoordig meerdere samenwerkingen met kledingmerken gedaan. Daarnaast heeft Freddy meerdere malen tour outfits voor De Jeugd ontworpen en is hij de stylist van Anouk (2017-2018) Ook heeft hij zijn eigen menswear kleding-lijn genaamd TRATLEHNER welke te koop is in meerdere high-end winkels en online.

Freddy heeft meegedaan aan meerdere kunstexposities in gerenommeerde galeries, en heeft hij een studio in Amsterdam waarin hij beeldende kunst maakt. Dit jaar heeft hij het 6e studio-album ‘Luek’ uitgebracht wat de 2e plaats innam in de album charts. Daarnaast staat hij op een groot aantal Nederlandse en Belgische festivals.

In 2014 heeft hij meegedaan aan Expeditie Robinson waar hij het tot de halve finale heeft geschopt. Daar was ook te zien hoe hij inventief voedsel wist te vinden. De passie voor eten heeft hij van huis uit mee gekregen van zijn vader die chef-kok is geweest. Freddy houdt ervan om te koken en te eten.

Interesse in Freddy? Mail naar Rosa: rosa@amillionfaces.nl